Blog o poistení

Všetky príspevky

10 vecí, ktoré potrebujete na letnú dovolenku 

Tešíte sa na letnú dovolenku? Tak zbaľte deti a seba a poďte na to! Pripravili sme pre Vás 10 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť.

Príprava vozidla a dokladov

Ak cestujete autom, zájdite do pneuservisu a dajte si skontrolovať tlak v pneumatikách. Skontrolujte si, či máte v aute platnú zelenú kartu, asistenčnú kartuzáznam o dopravnej nehode. Rovnako si skontrolujte ostatné povinné doklady – občiansky preukaz (mimo EÚ potrebujete cestovný pas), vodičský preukaz a malý technický preukaz vozidla.

Zdravotné a cestovné poistenie

Zabaľte si Európsky preukaz zdravotného poistenia všetkých členov rodiny a uzavrite cestovné poistenie, kartičky si vytlačte alebo uložte do telefónu. Obidve kartičky sú dôležité a môžu sa navzájom dopĺňať. Ak plánujete vykonávať niektoré rizikové športy, vyberte si taký produkt cestovného poistenia, ktorý váš šport kryje.

Plánovanie cesty

V týchto dňoch vrcholiacej letnej sezóny sú cesty dosť zapchaté, preto by ste mali zvážiť, že vyštartujete o polnoci alebo nadránom, potom do Chorvátska alebo Talianska prídete za bieleho dňa a možno sa vyhnete zápcham na niektorých kritických úsekoch. Sledujte aktuálne informácie o situácii na cestách a navigačné systémy, čo upozorňujú na dopravné výluky, havárie a práce na cestách. Samozrejme, pred cestou sa vyspite a počas šoférovania si doprajte prestávky každé 2 hodiny, podľa toho ako sa cítite.

Pitný režim

Dospelý človek by mal vypiť denne najmenej 2 litre čistej vody, v horúcich letných dňoch až dvojnásobok. Teplo nám vysáva vodu z tela, podobne je to aj s klimatizáciou. Pitný režim nás naviac chráni aj pred nebezpečnými baktériami spôsobujúcimi zápal močových ciest, keď si nechávame mokré plavky na sebe po kúpaní v mori alebo v bazéne. Zistite si, či je voda z vodovodu vo vašej destinácii pitná. Napr. v Grécku a v Taliansku to nemusí byť, ale napr. v chorvátskej Dalmácii je všade čistá voda z vodovodu. Sladeným nápojom sa radšej vyhýbajte, pretože sú nezdravé a smäd neuhasia. Alkohol užívajte s mierou.

Dodržujte pravidlá

Buďte slušní a tolerantní a správajte sa podľa pravidiel krajiny, kde ste práve ako hosť. Keď  napr. v moslimskej krajine nejedia bravčovinu a nepijú alkohol, prispôsobte sa. Keď v Grécku od vás žiadajú, aby ste použitý toaletný papier hádzali vedľa do odpadového koša a nie do záchodovej misy, tolerujte to, aj keď vám to pripadá nechutné. Zapchať záchod predsa nechcete. Keď v Taliansku chcete navštíviť katolícky chrám, páni - oblečte si dlhé nohavice a dámy – zahaľte si plecia. Rešpektujte zvyky danej krajiny!

Chráňte sa pred slnkom

Podľa možností sa vyhýbajte priamemu slnku, aby ste sa naspálili, a to najmä okolo obeda. Používajte opaľovací krém s vysokým faktorom. Spáliť si kožu môžete aj pri šnorchľovaní, ak ste vo vode dosť dlho.

Dávajte si pozor na osobné veci

Nenechávajte svoje veci bez dozoru, najmä na pláži. Osobitne si dajte pozor na doklady, šperky, peniaze a platobné karty. Najlepšie urobíte, keď si tieto veci uložíte do hotelového trezoru.

Nepreceňujte svoje sily

Keď plávate v mori, nepreháňajte svoje výkony, aj keď ste dobrý plavec. Tamten vrak alebo pekný ostrov vyzerá byť blízko, ale môže vás prekvapiť nečakaný morský prúd alebo skupina štipľavých medúz, ktoré odrazu z vašej každodennej aktivity pre zdravie urobia nepríjemný boj o život.

Požičanie auta

Ak cestujete lietadlom alebo vlakom, môžete si na mieste požičať auto. Dobre si preštudujte zmluvu a podmienky požičania vozidla. Keď chcete podnikať dlhé výlety, mali by ste mať v zmluve pravidlo o neobmedzených najazdených kilometroch – unlimited kilometres. Poistite si aj oslobodenie od platenia v prípade havárie. Keby ste havarovali, škodu na vozidle prenesie havarijná poisťovňa požičovne na vás ako regres. Pozrite si aj spoluúčasť pri tomto poistení, napr. v Taliansku alebo vo Francúzsku sú bežne spoluúčasti 800 alebo 1 200 €. Každé druhé auto je otlčené, preto si vozidlo poriadne poprezerajte pred jeho prevzatím, a keď uvidíte škrabanec na kapote, preliačinu na blatníku alebo rozbité zrkadlo, trvajte na tom, aby to pracovník požičovne zapísal do zmluvy. Viac informácií pozrite tu.

Čo robiť v prípade problémov?

V prípade úrazu, dopravnej nehody, krádeže alebo keď spôsobíte škodu, zapamätajte si len jednoduché pravidlo. Volajte na číslo asistenčnej služby vašej poisťovne. Keď dôjde k dopravnej nehode alebo vás okradnú, volajte ihneď políciu.

Užite si nikým a ničím nerušenú dovolenku.

Zverejnené: 23.07.2017