Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako sme necestovali do Madridu 

Náš plán na Veľkú noc bol dokonalý. Kúpil som letenky z Viedne do Madridu s odletom v nedeľu 5. apríla 2020 skoro ráno. Ešte na ten istý deň sme mali naplánované, že pôjdeme na futbalový zápas Atlético Madrid – Valladolid, vstupenky som ledva zohnal mesiac dopredu priamo na webe veľkoklubu Atlético.

Zaplatil som aj poistenie storna lístkov na športové podujatie. Celoročné cestovné poistenie s územnou platnosťou celý svet nám platí už niekoľko rokov, toto sme teda riešiť nemuseli.

Zhruba 2 týždne pred plánovaným odletom bol môj veľmi dobrý známy v Madride a referoval mi, že napriek dvom stovkám pozitívne testovaných ľudí na COVID-19 sú v hlavnom meste Španielska ulice plné ľudí, a to miestnych aj turistov, reštaurácie a bary fungujú naplno, rovnako aj múzeá a na legendárnom El clásico bol „plný dom“.

Tešili sme sa s mojou drahou polovičkou, že si opäť po rokoch užijeme atmosféru tradičných procesií s alegorickými vozmi, pričom toto veľké divadlo sa koná vždy vo Svätý týždeň (Semana Santa), čo býva už od pondelka a všetko vrcholí veľkonočnou nedeľou. Dychtili sme po návšteve svetoznámej obrazárne Prado, ja osobitne som sa tešil na môj najobľúbenejší obraz El Jardín de las Delicias (Záhrada rozkoší) od Hieronyma Boscha, ktorého tu nazývajú El Bosco. Chceli sme si pozrieť slávne paláce okolo mesta a v neposlednom rade celý týždeň sa prechádzať po uliciach a nasávať atmosféru „hlavného mesta sveta“ ako ho nazval Ernest Hemingway.

Moje sny o veľkonočnom Madride snívam ďalej, pretože v čase nášho odletu už Madrid evidoval približne 2000 nakazených novým čínskym koronavírusom, letecká spoločnosť nám zrušila let a zostali sme doma ako aj milióny iných turistov po celom svete. Turistický priemysel zamrzol.

Zrušený bol samozrejme aj futbalový zápas. Atlético Madrid je slušná firma, poslali veľmi zdvorilý email, vyberám podstatné: „Vrátenie prostriedkov bude uskutočnené v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní na tú istú kartu, s ktorou ste uskutočnili platbu bez toho, aby ste museli vykonať akýkoľvek ďalší úkon.“ Bez akýchkoľvek problémov a obštrukcii mi vrátili na druhý deň peniaze na kreditnú kartu.

Horšie to bolo a doteraz pretrváva stav vybavovania s leteckou spoločnosťou Wizzair, ktorú som doteraz považoval za veľmi slušnú, no v tomto prípade sa zachovali ako špekulanti. Snažil som sa prostredníctvom svojho konta preklikať k možnosti vrátenia peňazí, oni však zámerne neuvádzajú žiadne telefónne číslo, žiadny email a nemajú ani chat, kde by sa dalo niečo napísať. Tomu sa hovorí, že sú nekontaktní. Zostal som odkázaný len na ich aplikáciu, kde ma stále zavádzali do „slepej uličky“ a nabádali ma, aby som súhlasil s objednaním iného letu. Za normálnych okolností by som si rád u nich objednával ďalšie letenky, ale v tejto situácii chcem zvoliť vrátenie peňazí, oni však toto neumožňujú a ignorujú ma.

Preto som podal štandardnú reklamáciu vo svojej banke na základe platenia kreditnou kartou VISA. Banka zo začiatku normálne komunikovala, neskôr napísala, že má problém pri vybavovaní, aby som bol trpezlivý a nakoniec po vyše dvoch mesiacoch mi vrátila peniaze za letenky na kartu. Posledná inštancia teda nezlyhala.

Zverejnené: 23.06.2020