Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Austrálie  

Najmladší kontinent láka každoročne množstvo návštevníkov z celého sveta. Či sa do Austrálie chystáte za oddychom, dobrodružstvom, štúdiom alebo prácou, potrebujete mať víza. Existuje niekoľko typov a ako aj pri iných krajinách, aj tu si vyberáte na základe účelu vašej cesty. Samozrejmosťou je pas platný minimálne 6 mesiacov po plánovanom odchode z Austrálie.

Turistické víza

K dispozícií máme 2 druhy turistických víz – eVisitor visa (subclass 651) a Visitor visa (subclass 600). eVisitor visa umožňujú navštíviť krajinu maximálne na 3 mesiace a žiadať o ne je možné len ak ste mimo štátu. Visitor visa dovoľujú zostať v krajine po dobu 12 mesiacov a je o ne možné požiadať aj vtedy ak už ste na území Austrálie. Oba druhy je možné predĺžiť. Pri turistických vízach nie je povolené v krajine pracovať, slúžia len na účely návštevy či krátkodobého pobytu, prípadne pracovnej cesty. Počas doby platnosti víz môžete krajinu opustiť a opäť sa do nej vrátiť, no pri druhom príchode vás môže čakať rozhovor o účeloch cesty a pod. Pri posudzovaní žiadosti ambasáda kladie dôraz aj na výšku sumy na vašom konte. Ak cesta trvá 3 mesiace, vaše minimálne krytie by malo byť cca 4000 eur (6500 AUD). Podobným typom sú obchodné víza. Tie slúžia na účely seminárov, konferencií a obchodných rokovaní. Rozdelené sú do rovnakých dvoch kategórií ako víza turistické.

Študentské víza

Považované sú za najpopulárnejšie a ich maximálna doba platnosti je 5 rokov. Krajinu musíte opustiť pred vašim „expiry date“. Súčasťou študentských víz je limitované pracovné povolenie (20 hodín týždenne, počas prázdnin neobmedzene). K vybaveniu potrebujete potvrdenie o prijatí na austrálsku školu (E-COE), mať zaplatený poplatok ambasáde (535 AUD), rezervovanú letenky a vyplnenú žiadosť. Tú môžete podať online alebo osobne. Podmienky udelenia sa riadia kritériami rizikovosti. Počas prvých šiestich mesiacov pobytu nesmiete zmeniť školu a  dochádzku musíte mať splnenú aspoň na 80%. Študentské víza sú zvyčajne vybavované  prostredníctvom agentúr, prípadne vám s ďalšími, individuálnymi požiadavkami vie pomôcť aj vybraná škola. So študentskými súvisia aj dependant víza, ktoré sú určené pre rodinných príslušníkov, konkrétne pre páry a ich deti. Povoľujú rodine cestovať na jedny spoločné víza. Viac o dependant víza tu.

Pracovné víza

Existuje niekoľko druhov pracovných víz, v závislosti od práce, ktorú budete v Austrálii vykonávať:

- Víza pre absolventov (Temporary graduate visa) – určené absolventom dvojročného štúdia v Austrálii. Môžu zostať v krajine 18 mesiacov (Graduate Work) až  4 roky (Post-study Work)  a neobmedzene pracovať v odbore. Niekedy sa časom môžu zmeniť na trvalý pobyt.

- Víza určené profesijnému rozvoju (Training and Research visa) – určené pre pracovníkov, ktorí sa chcú zúčastniť výskumu alebo vzdelávania v oblasti svojej profesie. Tieto víza nie sú pracovnými v pravom slova zmysle, pretože pláca za vykonanú prácu môže byť poberaná len ako mzda za činnosť týkajúcu sa výskumu, športovej činnosti alebo vzdelávania.

- Pracovné krátkodobé víza (Temporary work) – určené pre špecialistov, ktorí sa zúčastňujú krátkodobej činnosti na istej pracovnej úlohe a do krajiny prichádzajú na základe pozvania austrálskej organizácie.

- Dlhodobé pracovné víza (Business visa) – sú určené pre pracovníkov nominovaných austrálskou firmou na istú pracovnú pozíciu. Tá môže zamestnanca nominovať len ak na danú pozíciu nevie nájsť žiadneho Austrálčana. Na takéto firmy a ľudí sú kladené vysoké nároky.

- Existujú ešte Work and holiday a Working holiday víza, no tie zatiaľ občanom Slovenskej republiky nie sú dostupné.

Špeciálne druhy víz

Medzi špeciálne typy víz radíme tranzitné, určené cestujúcim, ktorí cez krajinu prechádzajú do inej. Potrebné sú len ak opustíte tranzitný priestor, prípadne ak na letisku zostávate dlhšie ako 8 hodín. Taktiež víza pre posádky lodí, umožňujúce zahraničnej posádke nevojenskej lodi plaviť sa po austrálskych vodách. Do kategórie špeciálnych druhov radíme aj Bridging visa, Sponsor family visitor, Medical treatment short stay, Superyacht crew, Crew travel authority a iné.

Ako na to ?

O austrálske víza môžete zažiadať prostredníctvom internetu, cestovnej alebo sprostredkovateľskej kancelárie, prípadne prostredníctvom ambasády sídliacej vo Viedni. Keďže existuje množstvo druhov austrálskych víz a pre laika môže byť výber komplikovaný, prípadne vybavovanie s úradmi trošku náročné, je celkom dobré obrátiť sa na niektorú zo špecializovaných agentúr. Poplatky v nich nezvyknú byť vysoké a postarajú sa o vás počas celého procesu.

Viac užitočných informácií o krajine, ľuďoch, práci či štúdiu môžete získať tu.

Austrálska ambasáda vo Viedni slúži okrem nás aj Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Maďarsku a Kosovu.

Vízami však vybavovanie nekončí. Pred odchodom nezabudnite na cestovné poistenie.

Zverejnené: 12.05.2016