Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Azerbajdžanu 

Azerbajdžan je popri Gruzínsku a Arménsku ďalším z trojice štátov, ktoré tvoria oblasť Zakavkazsko. Tento región leží na hranici medzi Európou a Áziou. Azerbajdžan má viac ako 9 miliónov obyvateľov, ťaží ropu z Kaspického mora a je tu prevažne moslimské obyvateľstvo. Hlavné mesto Baku s 2,9 miliónmi obyvateľov je označované ako druhý Dubaj. Petrodoláre umožnili veľkorysú výstavbu. Okrem nerastného bohatstva krajina oplýva aj bohatstvom prírodných krás. Na severe je pohorie Kavkaz s najvyšším vrchom Bazardüzü s nadmorskou výškou 4 466 metrov. Najkrajšou časťou štátu je vraj nepokojný Náhorný Karabach. História krajiny je stará 3 000 rokov.

Pred pár rokmi zaviedla letecká spoločnosť Wizzair výhodné priame spojenie z Budapešti do Baku, čím sa stala táto exotická krajina, bývalá súčasť Sovietskeho zväzu, pre nás ľahko dostupnou. Donedávna bol jediný problém vybavenie víz. Bolo potrebné mať pozvanie od občana Azerbajdžanu alebo nejakej organizácie, bolo povinné navštíviť veľvyslanectvo vo Viedni, predložiť biometrickú fotografiu, zobrali vám otlačky prstov, museli ste predložiť potvrdenie z hotela, kde budete bývať, čo nestačilo len formou rezervácie z niektorého internetového portálu. Chceli vidieť aj to, či máte pred cestou uzavreté poistenie liečebných nákladov v zahraničí ako súčasť cestovného poistenia.

Iným spôsobom bolo najať si špecializovanú cestovnú agentúru, ktorá vybavuje víza do celého sveta. Mal som ponuku za 120 € za vybavenie víz, neoslobodilo by ma to však od povinnosti zhromažďovania horeuvedených podkladov.

Od 10. januára 2017 sa situácia výrazne uľahčila zavedením elektronických víz. Stačí si vyplniť formulár na https://evisa.gov.az/en/, poslať im sken pasu (priamo v žiadosti), zaplatiť 20 USD + 1 USD administratívny poplatok a do 3 pracovných dní dostanete všetko emailom. Za mesiac od začiatku vydávania víz sa poplatok zvýšil z 1 USD na 3 USD.

Web je podľa url adresy zrejme vládny a dostatočne zabezpečený, preto nie je dôvod sa niečoho obávať. Vízum dostanete vo formáte pdf, pred cestou si ho vytlačíte a vložíte do pasu. Nestačí ho mať v elektronickej podobe niekde v smartfóne. Víza sa vydávajú na 30 dní. Platí to pre turistické, ale aj obchodné víza.

Zverejnené: 14.02.2017