Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Číny 

Čína ako jedna z najväčších a najľudnatejších krajín rozhodne má svojim návštevníkom čo ponúknuť. Siahodlhá história, tradície a celkový spôsob života stále zachovaný vo vidieckych, či skôr vybraných oblastiach. Čaro čínskej kultúry zláka mnohých, no k návšteve sú potrebné víza.

Turistické víza

Na vybavenie 30 – dňových turistických víz sú potrebné bežné doklady a dokumenty, ako pas (platný minimálne 6 mesiacov po návrate z krajiny), vyplnený formulár (v anglickom jazyku), fotografia  pasového formátu a spiatočná letenka. Pre pobyty dlhšie ako 30 dní je nutné predložiť presný plán cesty, zoznam pamätihodností a miest, kde sa plánujete zastaviť. Vyžiadať si môžu aj váš výpis z účtu aj iné doplňujúce dokumenty. Do oblastí Hong Kong a Macao víza na dobu 90 dní vôbec nepotrebujete. Návšteva časti Tibet vyžaduje špeciálne povolenie pre turistov. Cesty do tejto lokality sú zvyčajne povolené skupinám zájazdov zorganizovaných cestovnými kanceláriami, preto je tento spôsob cesty sem aj odporúčaný.

Štúdium v ČĽR

Študovať v Číne už dnes taktiež nie je nemožné. K vybaveniu študentských víz potrebujete podobné dokumenty ako pri turistických. Tentokrát však po príchode do Číny musíte navštíviť úrad miestnej verejnej bezpečnosti, ktorý vydáva povolenie na pobyt s možnosťou vstúpiť do krajiny viacnásobne. Navyše potrebujete aj pár doplňujúcich dokumentov, ako originál aj kópiu Visa Application for Study in China (prihláška) a tiež Admission Notice (oznámenie o prijatí). Vyžadujú aj  Foreigner Physical Examination Record (doklad o vyšetrení fyzického stavu), k čomu patria aj HIV testy  a syfilis. Do Číny je možné za štúdiom vycestovať krátkodobo (napr. pobyt prostredníctvom agentúry či programu ako SAIA a pod.) ale tiež na celú dobu štúdia. Finančne vám môže pomôcť štipendium. Ich stručný prehľad nájdete tu.

Pracovné víza

V prípade, že ste sa rozhodli v Číne pracovať vás vízová povinnosť taktiež neminie. Podobne ako pri študentských, aj pri pracovných musíte po príchode navštíviť úrad verejnej bezpečnosti  kvôli povoleniu viacnásobného vstupu. Nevyhnete sa ani Foreigner Physical Examination Record. Okrem toho potrebujete Alien's Working Licence (pracovná licencia pre cudzincov) a Permit for Foreign Experts (povolenie pre expertov zo zahraničia). S poskytnutím týchto dokumentov vám pomôže spoločnosť, pre ktorú odchádzate pracovať. Potrebujete tiež pozývací list (Invitation Letter of Duly Authorized Unit). Do krajiny s vami môžu odísť aj rodinný príslušníci, ktorí získajú víza na základe vašej pracovnej ponuky. Ani oni sa však byrokracii nevyhnú. Potrebujú okrem klasických záležitostí ako je pas či žiadosť taktiež pozývací list a dokument dokazujúci vzťah , teda sobášny, rodný list a pod. Opäť sú potrebné fyzické testy, vrátane testov na syfilis a HIV. Detí do 14 rokov sa však netýkajú.

Tranzit cez Čínu

Ak máte prestupný let v Pekingu, Šanghaji či Kantóne, víza nebudú potrebné. Zostať však nemôžete dlhšie ako 72 hodín a na zastávku leteckú spoločnosť radšej upozornite, aby ste predišli zbytočným komplikáciám.

Priebeh vybavovania je klasický. Na konzuláte sídliacom v Bratislave by ste sa mali bez problémov dohovoriť anglicky (prípadne čínsky určite). Ten budete musieť pred schválením navštíviť a absolvovať čakanie v rade a pár otázok týkajúcich sa vašej cesty. Neide však o žiadne hrôzostrašné pohovory, takže sa nemusíte ničoho obávať. Okrem základných, vyššie spomenutých druhov víz existujú aj návštevné (návšteva príbuzných), dlhodobé či krátkodobé obchodné víza, taktiež novinárske víza či víza pre posádku lietadla. Viac o jednotlivých typoch víz, poplatkoch či iné doplňujúce informácie sa dočítate na stránke Čínskeho konzulátu.

Zverejnené: 13.07.2016