Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Indie  

Ešte pred pár desiatkami rokov bola India jednou z Britských kolónií. No od roku 1947 sa toho dosť zmenilo a krajina sa postavila na vlastné nohy. Druhá najľudnatejšia a siedma najväčšia krajina sveta, kolíska štyroch najrozšírenejších náboženstiev, známa úctou k stále dodržiavaným tradíciám. India je čoraz viac obľúbenou destináciou aj pre slovenských cestovateľov. K jej návšteve sú však stále potrebné víza.

Turistické aj na 5 rokov

Nie je to také jednoduché. Ambasády niektorých krajín sa uspokoja so žiadosťou podanou cez internet. Tá indická však vyžaduje priame podanie na konzulárnom oddelení v Bratislave. Prísť musíte aj v prípade, že zájazd vybavuje cestovná kancelária. Najskôr je potrebné vyplniť elektronickú žiadosť, ktorej výsledkom bude dokument vo formáte pdf. Ten následne vezmete spolu s pasom (platný min. 6 mesiacov po návrate), fotografiou (pasový formát), popisom cesty, dokladom o dostatočnom finančnom zabezpečení (suma minimálne 50 eur na jeden deň pobytu) a spiatočnou letenkou na konzulát. Poplatky za turistické víza sú rôzne v závislosti od dĺžky pobytu či možnosti viacnásobného vstupu. Za najlacnejšie (jedno, prípadne viac vstupové, platné max. 6 mesiacov) zaplatíte 53 eur. Pri vízach do Indie je dôležité spomenúť, že ich platnosť nezačína dňom vycestovania do krajiny, ale od dátumu vydania vízovým úradom. Turistické víza môžu byť schválené najdlhšie na dobu 5 rokov.

Obchodné víza

Udeľujú sa zvyčajne na rok, no môžu byť platné aj dlhšie. Je možné ich získať len na základe pozývacieho listu z Indie a listu od oprávneného zástupcu zamestnávateľskej organizácie na Slovensku. Podľa pokynov ambasády by „tieto listy mali uvádzať charakter žiadateľovho pôsobenia v Indii, časové obdobia, počas ktorých sa uskutočnia rokovania v Indii, miesto návštevy a predbežné termíny vycestovania a návratu. Mali by tiež potvrdiť, že žiadateľ o víza má na krytie nákladov na pobyt v Indii dostatok finančných prostriedkov.“  Keďže ich účel môže byť rôzny v závislosti od cieľa obchodnej cesty, aj podmienky či požiadavky môžu byť odlišné. Viac konkrétnych informácií nájdete tu.

Pracovné víza a projektové víza

Pracovať v Indii je dnes už tiež možné. Víza sú zvyčajne udeľované na obdobie jedného roka. K ich vydaniu potrebujete kópiu pracovnej zmluvy či pozývacieho listu zamestnávateľa. V prípade všetkých druhov víz platných dlhšie ako 180 dní musíte po príchode navštíviť Regionálny registračný úrad pre cudzincov (skratka FRRO), a to do 14 dní od príchodu do krajiny. Tam si od vás vyžiadajú pas, kópiu cestovného poistenia a víz, a k tomu iné potrebné doklady v závislosti od účelu pobytu. Pri pracovných vízach bude určite nutná pracovná zmluva a list od zamestnávateľa. Špeciálnym typom sú projektové víza. Udeľujú sa za účelom realizácie projektu v rôznych odvetviach priemyslu. K žiadosti o ne budete potrebovať napríklad dokument potvrdzujúci vašu kvalifikáciu preložený do angličtiny a iné listiny.

Študentské víza a pobyty prostredníctvom AIESEC-u

Pre získanie študentských víz potrebujete prirodzene potvrdenie o prijatí na univerzitu, na základe ktorého vám budú udelené na najviac 5 rokov alebo na inú dĺžku štúdia (podľa toho, čo je kratšie). Potrebné je dokladovať, že disponujete dostatkom financií, prípadne potvrdenie o udelení štipendia. Počas doby platnosti študentských víz nesmiete zmeniť univerzitu ani celkový účel cesty. Ak do Indie chcete vycestovať na kratšiu dobu, napríklad ako dobrovoľník, je to možné prostredníctvom organizácie AIESEC. K žiadosti v takomto prípade predložíte aj potvrdenie (dostanete od AIESEC-u), či vám nezisková organizácia (alebo firma) bude vyplácať peniaze v hotovosti alebo zabezpečí bývanie a stravu.

Zaujímavosť nielen pre turistov

V Indii existuje niekoľko „Protected and Restricted Areas“ - horské oblasti pri hraniciach s ČĽR a Myanmarom, v štátoch Jammu and Kashmir, Himachal – Pradesh, Uttar-Pradesh a Sikkim a severovýchodné štáty Manipur, Nagaland, Mizoram, Assam, Tripura, Meghalaya a Arunachlal-Pradesh, oblasti pri hraniciach s Pakistanom v štátoch Rajastan a Gujarat, súostrovie Andaman and Nicobar islands a Lakshadweep, do ktorých môžete vstúpiť len so špeciálnym povolením. Získať ho môžete po podaní žiadosti na FRRO a udelené je zvyčajne na 15 dní. 

Okrem vyššie spomenutých víz existujú napríklad aj výskumné, tranzitné či vstupné víza. Všetky poplatky na konzuláte uhrádzate v hotovosti, a je dobré vziať si presnú sumu. Zvlášť špeciálne pohovory neočakávajte, no pripravte sa, že si na konzuláte trošku posedíte. Spravia vám fotografiu a zoberú otlačky prstov. Výdaj dokumentov prebieha v čase medzi 15:30 a 16:30 počas pracovných dní a interval zvyknú dodržiavať presne. Viac informácií o ostatných druhoch víz, dokumentoch či iných záležitostiach sa dočítate na stránke Indického veľvyslanectva.

 

Zverejnené: 30.07.2016