Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Indonézie 

Bali, Alor, Borneo, Jáva a iné. Pravá exotika v podobe dovolenky v Indonézii . Alebo vás láka natoľko, že v krajine zostanete dlhšie? Či už oddych, práca alebo štúdium, bez víz to nepôjde.

Turisti, ktorí v Indonézii nestrávia viac ako 30 dní si víza môžu vybaviť až po príchode do krajiny. Potrebujú iba pas platný dlhšie ako 6 mesiacov po príchode (s aspoň dvoma voľnými stránkami) a 25 USD. No pozor, ide to len na medzinárodných letiskách  a v prístavoch. V ostatných prípadoch pre vás platia stále staré pravidlá – teda vybaviť ich prostredníctvom ambasády v Bratislave.

Turistické víza

Spomínané 30 dňové víza sú jednovstupové, takže po odchode z krajiny automaticky zanikajú a ich predĺženie nie je možné. Pre odlet z krajiny zvoľte radšej to isté letisko, na ktoré ste prileteli.  Ak budete odlietať z iného, môžete sa stretnúť s komplikáciami. Ďalší typ, tzv. sociálne víza sú pre tých, ktorí chcú zostať v Indonézii dlhšie určite ideálnejšie. Platné sú 60 dní a predĺžiť sa dajú 4 – krát, vždy o 30 dní. Opäť platí, že ak počas platnosti víz vycestujete, vrátiť sa na ne už nemôžete. K vybaveniu sociálnych víz potrebujete sponzorský list od indonézskeho občana, najlepšie vízového agenta. Ochotného nájdete v každom turistickom centre, no samozrejme, nie zadarmo. Vybaviť sa dajú aj u nás na ambasáde, no ideálne je vycestovať (s turistickými na 30 dní) a o sociálne víza zažiadať tam. Prevziať si ich musíte na jednej z ambasád, ktoré sú vo väčších mestách.

Business vízum

Ak plánujete v Indonézii zostať dlhšie a rozvíjať spoluprácu s nejakým obchodným partnerom, alebo chcete pracovať z Indonézie na diaľku, business víza sú pre vás ideálne. Nie sú však pracovnými vízami, takže neumožňujú zamestnať sa v krajine. Môžete k nim zažiadať o viacnásobný vstup (multiple entry pass), aby vám po odchode z krajiny nezanikli. K vybaveniu potrebujete sponzorský list buď od spoločnosti, s ktorou chcete pracovať, alebo ho získate opäť u vízových agentov.

„KITAS“ víza

Študovať či pracovať v Indonézii taktiež nie je nemožné. Tieto víza môžu byť vystavené napríklad univerzitou (vízovým agentom). V prípade, že váš partner (partnerka) je zamestnaný v Indonézii, môžete víza získať aj na základe tejto skutočnosti. Ich platnosť je obmedzená a čo sa týka práce, samé o sebe nezaručujú, že sa v krajine môžete zamestnať. Pracovná politika krajiny sa snaží chrániť domácu zamestnanosť, preto stanovuje pre cudzincov prísne kritériá.

Na dôchodok na Bali?

Zaujímavým typom sú dôchodcovské víza. Vystavované sú od 60. roku, resp. od začiatku poberania dôchodku (ale najskôr od 60 rokov). Ak vás teda omrzelo Slovensko a jeseň života chcete prežiť v exotike, neváhajte využiť aj túto možnosť.

V Indonézii dnes žije početná skupina Slovákov, Čechov a aj iných Európanov (najviac asi Holanďanov). Ak sa do krajiny chystáte za oddychom či poznávaním odporúčam nehrnúť sa hneď do cestovky. Dvojtýždňovú dovolenku môžete mať totiž za polovičnú cenu. A keďže víza dostanete priamo na letisku, nečakajú vás už ani veľké vybavovačky. Pred vycestovaním nezabudnite na cestovné poistenie. Keďže zdravotníctvo v krajine zďaleka nedosahuje ani „slovenský štandard“, poistenie môže byť veľmi užitočné, napríklad v prípade repatriácie (čo by inak určite nebola lacná záležitosť). Ak je účel vašej cesty iný a neviete si vybrať vhodný druh víz, prípadne potrebujete ďalšie informácie, obráťte sa na konzulát sídliaci v Bratislave.

Zverejnené: 29.08.2016