Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Izraela  

Krajina, do ktorej cestuje niekoľko tisícok Slovákov ročne. Historické pamiatky, pútnické miesta, jedinečná kultúra. Svätá zem ponúka každému návštevníkovi nezabudnuteľný zážitok. Ak ste sa aj vy rozhodli navštíviť Izrael, možno aj s iným ako turistickým zámerom, nezabudnite na víza.

Teda, ak sa chystáte do Izraela len ako turista na pár dní či týždňov, víza už potrebovať nebudete. Po príchode na izraelské letisko sa jednoducho preukážete platným cestovným pasom (platnosť ešte viac ako 6 mesiacov) a možno dostanete niekoľko otázok týkajúcich sa účelu a cieľa vašej cesty. Ak však pôjde o dlhší pobyt (viac ako 90 dní), víza už potrebovať budete. Opäť existuje niekoľko druhov:

Tzv. víza pre rezidentov

Umožňujú držiteľom prakticky imigrovať. Celý proces samozrejme nie je taký jednoduchý, ale v tejto možnosti spočíva výnimočnosť oproti väčšine ázijských krajín. A ďalšou zaujímavosťou je zákon, ktorý stanovuje právo imigrovať každému židovi bez výnimky (teda každá osoba narodená židovskej matke alebo ten, kto konvertoval). O tento druh víz sa stará Židovská agentúra, ktorá preverí kandidátov, posúdi žiadosti, prípadne poskytne potrebné poradenstvo. Víza ako také však vydáva až konzulát, takže aj keď vás židovská agentúra preverí a odporučí, ešte to nemusí byť stopercentné. No drvivej väčšine prípadov to je postačujúce.

Pracovné víza

Tie môžu byť udelené odborníkom v určitých oblastiach, prípadne umelcom. K udeleniu víz je potrebné schválenie z ministerstva vnútra. Okrem toho samozrejme vyplnená žiadosť, potvrdenie o odobratí otlačkov, správa o lekárskych vyšetreniach s výsledkami krvných testov a osvedčenie, resp. výpis z registra trestov. Keď ministerstvo vnútra poskytne zastupiteľstvu kladné stanovisko, čaká vás ešte pozvanie na pohovor. Tento druh víz je možné predĺžiť.

Študentské víza

Udeľuje sa osobám , ktoré cestujú do Izraela za účelom štúdia na základných a stredných školách, akademických a mládežníckych inštitúciách. Ich platnosť je jeden rok a sú viacvstupové. Opäť je potrebných niekoľko byrokratických formalít, ako žiadosť, osvedčenie o prijatí na štúdium, doklad o finančnom zabezpečení (nie je povolené pracovať), platný pas, letenku a doklad o ubytovaní. Do Izraela sa môžete dostať aj prostredníctvom výmenného programu. S vybavením dokladov vám  v takom prípade pomôže univerzita, prípadne koordinátori mobilít.

Víza pre duchovenstvo

Je udeľované predstaviteľom duchovenstva, ktorí sú za určitým účelom do Izraela pozvaní. Schváliť ich má právo len ministerstvo vnútra na žiadosť (uznávanej) náboženskej inštitúcie, ktorá duchovného pozýva. Vydané je následne zastupiteľským orgánom. Duchovné víza je možné predĺžiť, no len na území Izraela. Žiadne špeciálne prehliadky či odtlačky prstov (ako pri pracovných vízach) nie sú potrebné. Stačí žiadosť, pas a ako pri každých vízach 2 fotografie pasového formátu.

Víza pre manželov a deti

Víza sa udeľujú neplnoletým deťom a manželom/manželkám držiteľov študentských víz alebo víz pre duchovenstvo. Ich podmienkou je mať vyplnenú žiadosť, ktorá sa prikladá k žiadosti osoby, ktorú sprevádzajú.

Za vybavenie každého druhu víz je účtovaný poplatok. Vyžadované sú tiež už spomínané 2 fotografie pasového formátu. Odporúčaním je rešpektovať zvyklosti a tradície krajiny a dodržiavať stanovené nariadenia. Pred odchodom z krajiny príďte na letisko radšej trošku skôr ako obyčajne (aj 3-4 hodiny), aby ste kvôli podrobnejším bezpečnostným kontrolám nezmeškali let. Viac informácií sa dozviete na stránke ambasády, prípadne na webe Židovskej agentúry.

Zverejnené: 29.09.2016