Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Japonska 

Prevažne hornatý ostrovný štát, bohatý na kultúrne dedičstvo i prírodné výnimočnosti, či najnovšie technologické výdobytky. Japonsko, jedna z vedúcich priemyselných mocností, je tak lákadlom nielen pre turistov, ale aj obchodníkov. No k dlhšej návšteve budete rozhodne potrebovať víza.

Ak sa chystáte len na krátkodobý pobyt, potrebovať ich už nebudete. „Pojem krátkodobý pobyt zahŕňa trvanie do 90 dní, a to za účelom turizmu; športu; zotavenia sa; návštevy príbuzných, priateľov a známych; účasti na amatérskych atletických stretnutiach a iných pretekoch; obchodných a služobných cestách (ako napr. prieskum trhu, nadviazanie obchodných vzťahov, podpisovanie zmlúv a servis strojných zariadení importovaných do Japonska); ako aj za účelom družobných návštev,“ definuje Japonská ambasáda.  Bezvízový režim neznamená automatický vstup do krajiny, no vo väčšine prípadov ho povolia. Buďte pripravení na to, že sa vás po prílete môžu opýtať na nejaké základné informácie, ako napr. adresu hotela, prípadne priateľov, u ktorých ostávate.

Pracovné víza

Víza, ktoré sa dostávajú ťažšie ako iné, no mať ich nie je nemožné. Tieto víza dostanete len ak máte už vopred dohodnuté miesto. O ich vybavenie sa následne stará akoby spoločnosť, pre ktorú budete pracovať. Proces zvyčajne netrvá týždeň ale dlhšie, no víza by ste dostať mali. Ak sa chystáte do krajiny s tým, že neovládate japonský jazyk len anglický, a plánujete si prácu hľadať až po príchode, budete to mať pravdepodobne trošku ťažké. Samozrejme, ak sa vám to podarí počas 90 dní bezvízového pobytu, môžete si víza vybaviť následne.

Študentské víza

Existuje aj takáto možnosť, a dokonca v prípade, že sa chystáte do Japonska na nejaký dlhší kurz a nemáte WHV (Working holiday visa), študentské potrebujete. Drvivá väčšina ľudí pri vybavovaní takéhoto pobytu aj víz zvolí radšej agentúru, čo je rozhodne rozumná voľba. Popri nich je možné pracovať 28 hodín týždenne, takže si môžete aj čo-to privyrobiť. Víza získate na dobu jedného roka, je ich však možné predĺžiť.

Manželské víza a víza pre rodinných príslušníkov

Spouse  visa and Dependent visa. Manželské, teda víza, ktoré môžete získať v prípade sobáša s japonským občanom. Umožňujú  vám v krajine bývať aj pracovať. Víza pre rodinných príslušníkov, ktorých blízky príbuzný už má dlhodobé víza. Ich držiteľovi je umožnené pracovať 28 hodín týždenne s vybavením  tzv. Permit to Engage in Activity other than that Permitted by the Status of Residence Previously Granted.

Program pracovných dovoleniek

Pomerne čerstvá novinka. Táto možnosť pre mladých ľudí sa otvorila len pred niekoľkými mesiacmi. Ide o dohodu medzi Japonskom a Slovenskom, ktorá poskytuje príležitosť Slovákom a Japoncom vycestovať na akúsi ročnú dovolenku na územie druhého štátu, s možnosťou príležitostného zamestnania bez pracovného povolenia, ktorého účelom bude pokrytie cestovných nákladov (cestovanie po krajine), prípadne krátkodobých jazykových či kultúrnych kurzov. Ponuka však platí len pre osoby vo veku 18 až 30 rokov, počet je limitovaný a získať tento druh víz môžete len raz. Požiadať o ne musíte priamo na konzuláte v Bratislave, kde budete potrebovať okrem pasu a vyplnenej žiadosti aj životopis, akýsi motivačný list, plán cesty (čo tam chcete rok robiť), spiatočnú letenku a výpis z účtu, aby vedeli, že máte dosť financií na začiatok.

Po príchode do krajiny na dlhšie ako 90 dní sa nezabudnite prihlásiť na miestnom úrade. Hlásiť nezabudnite ani žiadnu zmenu víz (napr. predĺženie). Taktiež neopomeňte ani vybavenie viacnásobného vstupu, čo vám umožní počas pobytu vycestovať a vrátiť sa naspäť. Pre viac informácií navštívte stránku Japonskej ambasády, ktorá vás nasmeruje na potrebné dokumenty, prípadne k ďalším, pre vás dôležitým informáciám.

 

Zverejnené: 12.12.2016