Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Kanady  

Kanada, krajina ležiaca v Severnej Amerike, je lákadlom pre nejedného turistu. Navštívia ju však aj tí, ktorí hľadajú akúsi životnú zmenu, príležitosť, lepšiu prácu či vzdelávacie zariadenie. K dlhšiemu pobytu je však opäť potrebné špeciálne povolenie vo forme víz.

Turisti bez víz

Podobne ako v Spojených štátoch, aj tu existuje viacero typov. Najzákladnejšími sú študentské a pracovné víza. Ako turista môžete krajinu navštíviť bez víz. Pre osoby s tzv. bezvízovým stykom Kanada zaviedla povinnú elektronickú registráciu (eTA), spoplatnenú sumou 7 CAD, čo je do 5 eur. Registrovať sa môžete na tomto odkaze. Táto formalita sa vás týka v prípade príletu lietadlom, a naopak, obchádza vás, ak ste držiteľom nejakého typu víz, ak do krajiny prichádzate loďou alebo po súši, a tiež ak ste diplomat či člen leteckej posádky. Po autorizácií vstupu prostredníctvom eTA môžete do Kanady vstúpiť najbližších 5 rokov, ale len v prípade, že máte stále platný pôvodný pas. Okrem neho je potrebné pri registrácií uviesť aj platný email a údaje platobnej karty. Osoba vstupujúca do krajiny s bezvízovým stykom môže v krajine zostať po dobu 6 mesiacov. Povolenie však získa až po príchode. Vstup môže byť odmietnutý, ak napríklad zistia, že na dobu pobytu nemáte dostatok financií, alebo vám chýba poistenie, či nedisponujete žiadnou spiatočnou letenkou. Pri dlhších pobytoch sa žiada aj plán cesty, prípadne uvedenie adresy, na ktorej sa budete zdržiavať. Pobyt si môžete aj predĺžiť, prípadne obnoviť, ak aspoň na jeden deň krajinu opustíte.

Študentské víza

Ak nie ste turista, môžete zažiadať o víza študentské alebo pracovné. Študentské víza sú udeľované osobám, ktoré sa v krajine budú zdržiavať dlhšie ako 6 mesiacov za účelom vzdelávania. Pri tomto druhu je držiteľ oprávnený dokonca aj legálne pracovať, po dobu 20 hodín týždenne, navyše v čase letných a zimných prázdnin časovo neobmedzene. Pri žiadosti je potrebné vyplniť formulár v anglickom alebo francúzskom jazyku . Potrebný je samozrejme aj cestovný pas. Ten však musí byť platný po celú dobu pobytu a dokonca aj jeden deň po návrate domov. Nevyhnutné sú aj doklady o finančnom zabezpečení, teda nejaké výpisy z účtu za posledné 2 mesiace. Pri predložení žiadosti je vyžadovaný aj poplatok za posúdenie, 80 eur. Ak by ste víza nedostali, poplatok vám nevrátia. Pripraviť si treba aj výpis z registra trestov, potvrdenie o prijatí do vzdelávacieho inštitútu, potvrdenie o ubytovaní a zdravotnom poistení. Osoby mladšie ako 18 rokov musia predložiť aj povolenie od zákonného zástupcu a počas celého pobytu by ho mali mať stále pri sebe.

Pracovné víza

Získanie pracovných víz v Kanade je trošku komplikovanejšie. Najčastejšie sa oň žiada v prípade, že vám je ponúknutá práca od kanadského zamestnávateľa. Aj vtedy však pozícia prechádza testom úradu, ktorý zisťuje, či na ňu nie je možné prijať domáceho obyvateľa, resp. či je nutné prijať vás. Pracovné povolenie je možné získať na dobu maximálne 4 roky. Bežné pracovné povolenie (teda to spomínané, viazané na konkrétneho zamestnávateľa a pozíciu) sa nazýva Work Permit. Existuje aj Open Work Permit, ktoré sa vydáva len partnerom osôb s povolením Work Permit alebo Study Permit (pre študentov). OWP je neobmedzené povolenie pre akúkoľvek prácu v krajine.

Working Holiday

Existuje aj špeciálny typ, tzv. Working Holiday víza. Fungujú v rámci programu Zažite Kanadu. Je určený pre osoby mladšie ako 36 rokov a ponúka 3 druhy pobytov: pracovné prázdniny, profesionálny rozvoj a stáž v rámci štúdia. Pracovné prázdniny ponúkajú možnosť cestovať a pracovať v Kanade po dobu 12 mesiacov (aj možnosť podnikať so živnosťou). Profesionálny alebo odborný rozvoj ponúka opäť možnosť stráviť v Kanade jeden rok, avšak u jedného zamestnávateľa v konkrétnom odbore. Veľkou príležitosťou pre študentov je aj stáž v rámci štúdia, určená študentom slovenských škôl, ktorí chcú získať už počas štúdia skúsenosti a prax vo svojom odbore. Podľa zistených informácií, sa „slovenský občan môže zúčastniť programu Zažite Kanadu len dvakrát, zakaždým v inej kategórii. Doba prerušenia medzi jednotlivými účasťami musí byť minimálne tri mesiace“ (viac tu)

Pohovor

Ak si zažiadate o víza, čaká vás osobný pohovor. Interview však nie je podmienkou, niekedy sa nekoná, napríklad v prípade špeciálnych profesií. Pohovor vedie, podobne ako na veľvyslanectve USA, jedna osoba a kladie klasické otázky. Pýta sa teda na účel cesty, prezrie si s vami niektoré dokumenty, prípadne sa opýta na doplňujúce informácie. Podľa skúseností účastníkov pohovoru sú osoby na ambasáde veľmi ochotné, príjemné a ústretové, preto sa rozhodne nie je čoho báť. Viac sa môžete dozvedieť tu. Užitočné informácie však nájdete aj na stránkach rôznych spoločností sprostredkujúcich pobyty v zahraničí, napríklad spoločnosti Hagiel  alebo Information Planet.

Zverejnené: 29.04.2016