Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Ruska  

Aj Ruská federácia je jednou z krajín s vízovým vstupom. Opäť existuje viacero druhov víz, no výnimočnosťou oproti Amerike či Kanade sú niektoré špeciálne požiadavky na žiadateľov...

 

Pred odchodom do krajiny vám musí byť jasné kam idete, následne sa prihlásite do elektronického poradovníka a na základe priradeného termínu podáte kompletný balík dokladov na Vízové centrum. Veľmi dôležitým krokom je oboznámenie sa s podmienkami udelenia, ktoré sú odlišné v závislosti od účelu cesty. Víza môžu byť vybavené expresne (do 3 dní), no štandardne si počkáte 10 dní. Navyše, pozor si treba dávať na čitateľnosť písma na dokumentoch, lebo aj to sa môže stať dôvodom neschválenia. Ku každému druhu víz je podmienkou elektronicky vyplnený dotazník s fotografiami a podpisom, a cestovný pas s dvoma prázdnymi stranami, platný minimálne 6 mesiacov po skončení víz. Nevyhnutnosťou je tiež zdravotné komerčné poistenie s minimálnym plnením 30 000 eur. 

Turistické víza

Platné je do 30 dní, počas ktorých môžete do krajiny vstúpiť maximálne 2 krát. Podľa toho ich rozlišujeme na jedno a dvojvstupové. Ruské cestovné kancelárie (prípadne hotel či penzión) vydávajú potvrdenia o prijatí zahraničného turistu. Kópiu tohto dokumentu spolu s pasom a vyplneným internetovým dotazníkom potrebujete k vybaveniu víz.

Súkromná návšteva

Existuje viacero druhov víz určených súkromným návštevám, a to:

a) súkromná návšteva na pozvanie ruského občana s  pobytom v Ruskej federácií,

b) súkromná návšteva na pozvanie ruského občana s pobytom v Slovenskej republike,

c) súkromná návšteva na pozvanie slovenského občana s  pobytom v Ruskej federácií.

Každý z týchto druhov sa líši v potrebných dokumentoch. Viac podrobností na stránke Veľvyslanectva Ruskej federácie

Pracovné víza 

Je taktiež jedno alebo dvojvstupové a jeho platnosť je do 90 dní. Potrebný je aj originál pozvania občana Ruskej federácie, ktoré vydáva Federálna migračná služba. Dôležité je tiež potvrdenie o lekárskom vyšetrení na HIV vo forme Medzinárodného certifikátu. Podobné sú obchodné víza vydávané na účely rokovaní či stretnutí partnerov. K nemu potrebujete pozvanie ruskej strany (originál alebo kópiu). Pri obchodných vízach môže ísť aj o tzv. multivízum, ktoré umožňuje opakovaný vstup počas dlhšej doby. Klasické pracovné víza je možné na území RF predĺžiť. 

Študijné víza 

Rozlišujeme krátkodobé a dlhodobé. Krátkodobé študijné vízum je platné maximálne 90 dní s jedným alebo dvoma vstupmi, a podobne ako pri obchodných, aj tu je potrebné pozvanie Ruskej strany na hlavičkovom papieri s osobnými údajmi a podpisom, potvrdený Federálnou migračnou službou Ruska. Dlhodobé študijné vízum je platné taktiež 90 dní, no je možné ho na území Ruska predĺžiť. K jeho vybaveniu je potrebný originál pozvania občana od ruskej Federálnej migračnej služby, a podobne ako pri pracovných vízach, potvrdenie o absolvovaní HIV testov vo forme Medzinárodného certifikátu. 

Ostatné druhy víz

Medzi osobitné druhy víz radíme tranzitné. Tie sú potrebné pri prechode cez krajinu do inej. Ak cez krajinu prechádzate autom, víza vám vydajú na najkratší počet dní, za ktorý cestu môžete absolvovať. Vyrátané je to spôsobom 500 km za deň po najkratšej trase. Potrebné sú dokumenty s vízami do cieľovej krajiny s potvrdeným dátumom výjazdu. Medzi špeciálne patria aj víza určené na návštevu vojnových a civilných hrobov. Vydávajú sa maximálne na 14 dní a potrebná je kópia potvrdenia príslušných úradov o hrobovom mieste, kópie dokladov potvrdzujúcich príbuzenstvo so zosnulým, a podobne ako pri ostatných, pas, vyplnený dotazník a zdravotné poistenie. Existujú ešte víza určené na športové, kultúrne či vedecko-technické účely, pri ktorých je možné žiadať aj o multivízum. K ich získaniu je potrebné pozvanie ruskej strany.

 

Za každý druh víz si treba zaplatiť. Okrem osobitných poplatkov si konzulát účtuje servisný poplatok 25 eur. Presnú tabuľku poplatkov za jednotlivé typy víz, prípadne zoznam osôb oslobodených od poplatkov, nájdete v tabuľke na stránke konzulátu. S vybavením víz vám môžu pomôcť aj agentúry, ktoré sa postarajú o celý priebeh. Výhodou či plusom je, že pred vycestovaním neabsolvujete žiaden pohovor (ako pred cestou do USA), takže po doručení všetkých potrebných dokumentov vás už len kontaktujú kvôli prideleniu času, kedy si svoje víza môžete vyzdvihnúť. Či sa do Ruska chystáte za oddychom, prácou alebo štúdiom, nezabudnite na cestovné poistenie

 

Viac informácií na stránke Veľvyslanecstva Ruskej federácie alebo tu

Zverejnené: 23.05.2016