Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do Thajska 

Ak sa rozhodnete toto leto pre niečo špeciálne, pre cestu mimo Európsky kontinent, Thajsko je rozhodne skvelou voľbou. Krajina ležiaca v juhovýchodnej časti  Ázie ponúka jedinečné spojenie histórie, východnej kultúry a exotiky, ba až luxusu. Destinácie ako Pattaya, Phuket či Koh Samui sa nachádzajú v ponuke mnohých cestovných kancelárií, no skúsiť to samozrejme môžete aj na „vlastnú päsť“. Ak vás Thajsko zláka natoľko, že sa budete chcieť zdržať dlhšie, nezabudnite na víza.

Na dvojtýždňovú dovolenku víza nepotrebujete

Ak sa do krajiny chystáte za účelom oddychu či poznávania a váš pobyt nepresiahne dobu 30 dní, vstúpiť môžete bez víz. Potrebujete len platný pas a na účte minimálne 10 000 Bathov (cca 250 eur, na rodinu 20 000 Bathov). V prípade, že bude váš pobyt dlhší ako 30 dní, turistické víza už potrebujete. Požiadať je možné o jednovstupové (platné 3 mesiace) alebo viacvstupové víza (platné 6 mesiacov). Podobne ako pri mesačnom bezvízovom pobyte, aj tu je podmienka preukázania sa dostatkom financií. Pri 3 mesiacoch minimálne 20 000 Bathov, v prípade 6 mesačných víz až 200 000 Bathov (cca 5000 eur). Oba druhy vyžadujú platnosť pasu minimálne 6 mesiacov po návrate domov a doklad o zakúpení spiatočnej letenky.

Tranzitné víza

Vydávajú sa žiadateľom, ktorí cez krajinu len prechádzajú, no taktiež športovcom, zúčastňujúcim sa nejakej športovej udalosti. Platné sú maximálne 3 mesiace a podmienky sú obdobné ako pri jednovstupových turistických vízach. Ak však ide o športovcov, dokladovať musia aj pozvánku preukazujúcu účasť na podujatí.

Non – Immigrant víza

Delia sa na typ „B“ a „ED“. Typ B je určený osobám, ktoré cestujú do Thajska za účelom biznisu či realizácie obchodov. Okrem platného pasu a spiatočnej letenky je potrebné opäť preukázať dostatok finančných prostriedkov, list o prijatí z ministerstva práce, pozývajúci list z Thajska či dôkazy o korešpondencii s Thajskou firmou. Viac o potrebných dokumentoch sa dočítate na stránke Thajského konzulátu. Ak nieste vyslanec slovenskej firmy ale prácu by ste si chceli nájsť v krajine priamo, tak aj to môžete. Potrebujete získať (okrem víz typu „B“) aj pracovné povolenie (work permit) a vaše zamestnanie nesmie byť v rozpore so zákonom. V Thajsku existuje istý zoznam profesií, ktorým sa cudzinci venovať nesmú. Ide napríklad o chov zvierat, výrobu remeselných produktov rôzneho druhu a architektonické či dizajnérske práce. Kompletný zoznam nájdete na stránke Thajského práva. Uplatnenie však určite nájdete ako učiteľ anglického jazyka. V krajine je ich nedostatok, no domáci si uvedomujú, že jej znalosť je pre ich zahraničné styky dôležitá.

Non – Immigrant víza pre študentov („ED“)

Konzulát uvádza, že „študentské víza sú určené uchádzačom, ktorí chcú vstúpiť na územie Thajského kráľovstva za účelom štúdia, účasti na projektoch, seminároch, konferencii alebo školení, študovať ako zahraničný budhistický mních“. Študovať tu môžete krátkodobo (formou výmenného pobytu) no ide to aj na dlhšie. Niektoré univerzity ponúkajú študentom veľmi slušné štipendium vo výške 10 000 Bahtov mesačne. Aj keď pre nás  250 eur nieje veľa, v Thajsku ide o sumu pokrývajúcu ubytovanie, stravu a ďalšie prípadné výdavky. Napríklad Thammasat University, ponúka možnosť študentom získať štipendium na štúdium technických odborov. Ročne Thajsko privíta množstvo študentov rôznych odborov.  Svoju vysokú školu si môžete podľa lokality nájsť tu.

Pri vybavovaní víz do Thajska je nutné navštíviť konzulát sídliaci v Bratislave (areál Incheba). Všetky dokumenty sú vypĺňané v anglickom jazyku a v ňom prebehne aj komunikácia na konzuláte. Viac informácii o vízach, prípadne o poplatkoch a iných službách, sa dozviete na stránke konzulátu .  

Zverejnené: 27.06.2016