Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza do USA 

Množstvo Slovákov, hlavne študentov, sa chystá počas leta preskúmať túto zaoceánsku krajinu. Svoje pobyty realizujú prostredníctvom rôznych programov, napríklad Work and Travel a pod. Aj v takomto prípade však potrebujú povolenie k pobytu – víza.

Na Slovensku je možné požiadať o víza len v Bratislave na ambasáde Spojených štátov. Žiadosť si môže podať : „Každý, kto nie je oprávnený vstúpiť na územie USA v rámci bezvízového styku (Visa Waiver Program - VWP), alebo nie je oslobodený od vízovej povinnosti.“ Viac na stránke americkej ambasády.

Čo je program Visa Waiver Program

Program umožňuje občanom niektorých krajín bezvízový vstup do USA, na dobu kratšiu ako je 90 dní. Všetky krajiny v tomto programe majú vysoké HDI (index ľudského rozvoja) a väčšina z nich je považovaná za vyspelé. Do zoznamu  patrí aj Slovensko. Cestujúci však musí mať biometrický pas vydaný po 15.1.2008 a tiež schválenú cestovnú autorizáciu – ESTA. Tento program je výhodným riešením pre turistov,  avšak nezahŕňa možnosť v krajine pracovať, preto nie je určený pre osoby cestujúce za účelom letnej brigády.

Druhy víz

Najzákladnejšie rozdelenie je na neprisťahovalecké a prisťahovalecké víza. Ako uvádza stránka veľvyslanectva: „Neprisťahovalecké víza (NIV) sú určené pre medzinárodných cestujúcich do USA za účelom krátkodobého pobytu ako sú turistika, štúdium, služobná cesta, lekárske vyšetrenie alebo krátkodobá práca.“

Prisťahovalecké vízum je povinné pre osoby, ktoré cestujú do Spojených štátov za účelom dlhodobého, alebo aj trvalého pobytu, bez ohľadu na to, či v krajine budú alebo nebudú pracovať.

Neprisťahovalecké víza

Ak je vám teda jasné, že o víza požiadať potrebujete, lebo sa chystáte v krajine zostať dlhšie ako 90 dní, prípadne si čo-to zarobiť, navštívte stránku, ktorá vás pomocou jednoduchých krokov prevedie postupom k získaniu neprisťahovaleckých víz každého druhu.

Pohovor

Jednou z častí procesu získavania víz je osobný pohovor. Ten absolvujete na koniec a je prakticky rozhodujúcim pri schválení, resp. neschválení žiadosti. Je potrebné si ho dohodnúť vopred a termín jeho konania sa spravidla uskutoční o niekoľko dní či týždňov. Predtým však musíte vyplniť žiadosť. V nej sa pýtajú na mnohé otázky, napríklad či máte v Spojených štátoch nejakú rodinu, čo tam plánujete robiť, alebo aj na to, či nie ste príslušníkom nejakej teroristickej organizácie alebo či v súčasnosti nepracujete na budovaní armády. Uviesť musíte aj kontaktné osoby, jednak tie u ktorých budete v USA bývať, ale aj kontaktné osoby na Slovensku, cez ktoré si môžu overiť vami uvedené informácie. Individuálne, podľa druhu víz, sú vyžiadané aj iné doplňujúce dokumenty, napr. list vlastníctva domu, výpis z obchodného registra, atď.  Budova ambasády je pomerne stráženým miestom. Pred vstupom sú vykonané viaceré prehliadky osobných vecí návštevníkov, a k pohovoru si nesmiete vziať ani mobilný telefón. Odobraté sú vám aj odtlačky prstov.  Ešte predtým, ako samotný pohovor začne, dostane každý žiadateľ dokumenty s popisom práv cudzincov, prebývajúcich na území Spojených štátov. Na niektoré fakty z daných materiálov sa pri pohovore môžu opýtať, preto je potrebné preštudovať ich dôsledne. Rozhovor s konzulkou môže prebiehať v slovenskom aj anglickom jazyku. Jej otázky sa týkajú účelu cesty, alebo aj na spomínaného dokumentu práv. Niekedy sú pre odľahčenie kladené aj otázky typu ako sa máte, ako sa vám darí v práci a pod. Po úspešnom absolvovaní pohovoru dostanete víza. Ich platnosť je rôzna, v závislosti od toho, o aký druh ste žiadali a na aký dlhý čas. Niektoré majú trvanie až 10 rokov (najvyššia forma víz), počas ktorých môžete vycestovať do USA kedykoľvek, na maximálnu dobu 6 mesiacov, za účelom pracovnej cesty alebo turistiky. Počas tak dlhej doby sa však môže stať, že vášmu pasu vyprší platnosť. Američania majú ošetrenú aj túto možnosť.  Do krajiny vycestujete jednoducho s dvoma dokladmi – s novým, platným cestovným pasom, a starým, v ktorom je pečiatka potvrdzujúca stále platné víza.

Súťaž o zelenú kartu

Vláda USA každý rok uvoľňuje 50 000 prisťahovaleckých víz do celého sveta. Do súťaže je potrebné prakticky len podať prihlášku, a výhra môže byť vaša. Vyššiu šancu dostávajú občania krajín, z ktorých je v Spojených štátoch menej prisťahovalcov. Slovensko, ako štát s pomerne nízkym počtom obyvateľov, poskytuje vysoké šance pre výhru. Nízke šance majú v poslednej dobe napríklad naši severní susedia, Poliaci, alebo aj obyvatelia Veľkej Británie. Najdôležitejším kritériom pre získanie zelenej karty je ukončené minimálne stredoškolské vzdelanie, resp. aspoň dvojročná prax vo vyštudovanom odbore po dobu posledných piatich rokov. Keďže aj výherca zelenej karty musí absolvovať pohovor na veľvyslanectve, a toto kritérium je prísne kontrolované, stáva sa, že niektorých výhercov, ktorí danú skutočnosť ignorovali, diskvalifikujú. Žiadosť sa preto neodporúča podávať, ak požiadavku nespĺňate, aby o šancu neboli zbytočne pripravení záujemcovia, ktorí kritériám vyhovujú.

Ak ste náhodou svoje vízum získali a chystáte sa odletieť, nezabúdajte, že v skutočnosti možno ešte nič nemáte vyhraté. Podľa pravidiel uverejnených na stránke ambasády, má  imigračný úradník pri pasovej kontrole po prílete právomoc povoliť držiteľovi víz vstup do USA a určiť jeho dĺžku pobytu. Taktiež má však právo vstup nepovoliť. Ak sa však nevyskytnú žiadne nežiaduce okolnosti, možnosť, že váš vstup zamietne je mizivá. 

Cestovné poistenie do USA

V Amerike s Európskym preukazom poistenca nepochodíte. Aké poistenie do USA si teda máte zaobstarať? Viac informácií sa dočítate tu.

Zverejnené: 18.04.2016