Blog o poistení

Všetky príspevky

Ako vybaviť víza na Nový Zéland 

Ostrovný štát ležiaci v juhozápadnej časti Tichého oceánu je lákadlom mnohých cestovateľov. Útesy, jazerá, zelené kopce – jednoducho divoká a nádherná príroda je častým dôvodom návštevy. Niektorých z nás Nový Zéland očarí natoľko, že si svoju návštevu chceme predĺžiť štúdiom či prácou. Bez víz to však nepôjde.

Turisti s bezvízovým stykom

Ak je váš pobyt na Novom Zélande čisto poznávací, resp. turistický, a zostať neplánujete dlhšie ako 90 dní, hranice prekročíte bez víz. Imigračný úradník, ktorý vám pri vstupe povolenie udelí, si môže vyžiadať okrem pasu aj iné doklady. Dôležité je mať vyplnenú vstupnú kartu. Tú dostanete na palube lietadla. Nezabudnite ani na spiatočnú letenku a výpis z účtu. Minimálna suma je 1000 NZD (cca 612 eur)  na každý mesiac plánovaného pobytu. Otázky úradníka sa môžu týkať plánov vašej cesty a je dobré ho s nimi približne oboznámiť. Existuje dlhý zoznam zakázaných položiek, ktoré do krajiny byť prenášané nesmú alebo sú nežiaduce. Ich prenos neriskujte a radšej sa im vyhnite. Pobyt v krajine si je možné predĺžiť prostredníctvom imigračného úradu. Predĺženie musíte odôvodniť a preukázať novú rezerváciu letenky. Po splnení podmienok získate turistické víza a ak sa počas svojho pobytu rozhodnete v krajine zostať študovať, udelené vám môžu byť aj študentské víza.

Študentské víza

Pokiaľ štúdium neprekročí dobu troch mesiacov a uskutoční sa počas jedného kalendárneho roku, absolvovať ho môžete prostredníctvom bezvízového styku. Ak je vaše štúdium dlhšie je potrebné požiadať o študentské víza. Žiadosť bude posunutá na ambasádu v Londýne. Požiadať oň môžete aj priamo na Novom Zélande, ak sa v krajine už nachádzate. K žiadosti je potrebné doložiť rodný list, potvrdenie o prijatí na kurz, resp. na štúdium (ak ide o platené štúdium aj potvrdenie o zaplatení) a tiež dokladovať vaše finančné zabezpečenie. Pri ročnom kurze by mala byť minimálna suma na vašom konte 10 000 NZD (cca 6120 eur) a pri ostatných 1000 NZD na mesiac. Výška poplatku je individuálna v závislosti od občianstva a od toho, či oň žiadate z Nového Zélandu, z domu alebo inej krajiny. Cenu si môžete vypočítať prostredníctvom kalkulačky na stránke imigračného úradu. Aby vám vaše vízum zostalo, musíte svoj kurz či štúdium navštevovať pravidelne a vyhýbať sa akýmkoľvek problémom so zákonom. Váš pobyt môže byť totiž kvôli tomu ukončený a víza odobrané.

Od roku 2012 aj Working Holiday víza

Ide o ročné víza, ktoré umožňujú ľuďom v krajine legálne pracovať. Kvóta pre prijatie na program je pre Slovensko pomerne malá a za krátky čas po spustení naplnená. Podmienkou je bezdetnosť a vek od 18 do 35 rokov, žiadateľ musí prebývať na území SR a mať občianstvo SR a po udelení musíte vycestovať do 12 mesiacov. Pas musí byť platný ešte tri mesiace po skončení pobytu, musíte vyplniť onlineformuláre a preukázať dostatok finančných prostriedkov na pokrytie počiatočných nákladov (min. 4200 NZD). Potrebný je aj doklad o zaplatení poplatku (165 NZD) a RTG snímok pľúc, ak ste v posledných piatich rokoch navštívili jednu z rizikových krajín po dobu dlhšiu ako 3 mesiace.

Pracovné víza

Získať pracovné víza je o niečo zložitejšie. Existuje viacero druhov pracovných víz a žiadať o ne môžete aj v prípade, že sa na Novom Zélande chystáte absolvovať vzdelávací kurz, počas ktorého si chcete aj niečo privyrobiť. Žiadať môžete o:

Krátkodobé pracovné víza (Temporary work)

„Pracovné prázdniny“ (Working Holiday) 

Sezónna práca v záhradníctve a vinárstve (Seasonal work in horticulture and viticulture industries) – ide o povolenie v rámci Recognised Seasonal Employer Work Policy

Doplnkové sezónne zamestnanie (Supplementary Seasonal Employment) – sezónna práca v oblasti, kde sa už nachádzate

Viac sa dozviete na stránke imigračného úradu. Užitočné informácie, prípadne pomoc pri vybavovaní vám poskytnú mnohé agentúry, stránky a portály(napr. informationplanet.sk, newzealand.sk, dalgety.sk a pod. ). Nezabudnite nahliadnuť ani na stránku ambasády sídliacej v Londýne, ktorá poskytuje mnohé užitočné informácie nielen pre žiadateľov víz, ale aj pre ich držiteľov.

Zverejnené: 13.06.2016