Blog o poistení

Všetky príspevky

Autom na letnú dovolenku 

Extrémne teploty, zvýšená intenzita cestnej premávky, dlhé jazdné trasy. Počas letnej sezóny stúpa nehodovosť na cestách. Podľa oficiálnych štatistík Ministerstva vnútra SR bolo v priebehu minuloročných letných prázdnin na Slovensku zaznamenaných až 2 531 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 49 osôb, ťažko sa zranilo 245 osôb a ľahké zranenia utrpelo 1130 ľudí. V porovnaní s ostatnými mesiacmi v roku je počas leta citeľný nárast nehodovosti.

Plánovanie je rozumnejšie ako improvizácia. Najviac dovolenkárov prepravujúcich sa na vlastnom aute mieri pravdepodobne do Chorvátska a do severného Talianska. Uvádzame niekoľko rád, ktorých je rozumné sa pridržiavať.

  • Skontrolujte si základné funkcie Vášho automobilu – svetlá, stierače, stav kvapaliny v ostrekovači, tlak v pneumatikách, aby ste to nemuseli riešiť počas cesty.
  • Presvedčte sa, či máte zbalené platné osobné doklady – občiansky preukaz alebo cestovný pas, vodičský preukaz a dokumenty k vozidlu – osvedčenie o evidencii vozidla, potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení (biela karta) a zelenú kartu, asistenčnú kartu, európske hlásenie poistnej udalosti (Záznam o dopravnej nehode)
  • Načasujte si odchod tak, aby ste sa podľa možností vyhli dopravným zápcham na niektorých kritických úsekoch cesty. Ide najmä o obchvaty veľkých miest – Viedeň, Budapešť, ako aj hraničný úsek medzi Slovinskom a Chorvátskom, pretože Chorvátsko ešte stále nie je v Schengene, preto je tam normálny hraničný priechod. Zistite si, kde sa opravujú cesty. Ja mám vo zvyku štartovať chvíľu po polnoci, pretože nad ránom sú cesty pomerne prázdne.
  • Pred cestou sa dobre vyspite, aby ste boli oddýchnutý(á). Naplánujte si pravidelné zastávky, napr. po každých 2 hodinách jazdy. V prestávke si vonku zacvičte alebo sa poprechádzajte, pite dostatok vody. Nejedzte veľa, pretože trávenie vyčerpáva, organizmus pri trávení spotrebuje veľa energie. Ja počas dlhšieho šoférovania pijem len vodu, prípadne kávu.
  • Keď príde na vás „kríza“, ospalosť alebo nedajbože mikrospánok, okamžite zastavte na najbližšom parkovisku.
  • Uzavrite pred cestou havarijné poistenie vozidla, ak ho ešte nemáte. Vyhnete sa tak prípadným problémom v prípade dopravnej nehody a získate dobré asistenčné služby aj pri poruche vozidla.
  • Nezabudnite si pred cestou dojednať cestovné poistenie pre celú rodinu alebo partiu priateľov, s ktorými cestujete.
  • Majte okrem platobných kariet aj dostatočnú hotovosť, najlepšie v mene štátu, kam cestujete. Máme obrovskú výhodu, že naša domáca mena euro je uznávaná všade vo svete a peniaze sú akceptované a zameniteľné kdekoľvek.

Tak si to užite bez stresu a vráťte sa v poriadku.

Zverejnené: 06.07.2019