Blog o poistení

Všetky príspevky

Cestovné plány v čase korony 

Volali mi kamaráti potápači a pýtali sa, či sa dá poistiť proti koronavírusu. Najskôr som rozumel, že chcú mať kryté liečebné náklady v zahraničí, keď ochorejú na novú čínsku chrípku. Ste na dovolenke, diagnostikujú vám COVID-19, skončíte v nemocnici na JIS-ke, toto skutočne niektoré poisťovne kryjú v celom svete, niektoré s výnimkou „červených“ krajín, ale niektoré vôbec nie.

Chalani sa však pýtali na niečo iné. Chceli by si objednať a zaplatiť cez nejakú cestovku potápačský zájazd napríklad na Maledivy niekoľko mesiacov dopredu a keby sa tam extrémne rozmohla epidémia, cestu by zrušili a otázka znie, či storno z tohto dôvodu niekto poisťuje. Odpoveď znie bohužiaľ záporne.

Epidémia a pandémia sa na poistenie stornovacích poplatkov nevzťahuje. Kryté sú prekážky na strane poisteného v podobe úrazu alebo choroby, ktoré by sa jemu alebo rodinnému príslušníkovi prihodili ešte pred cestou doma a v ich dôsledku by nemohli  vôbec vycestovať, alebo keby ochorel alebo utrpel úraz až počas cesty, išlo by o poistnú udalosť nazývanú predčasný návrat. Môžu nastať aj prekážky z vyššej moci, napr. živelná pohroma v mieste cieľovej destinácie alebo vojna, či občianske nepokoje, aj toto môže byť predmetom poistného plnenia. Žiadna poisťovňa vám však nepoistí číry strach, ako je všeobecne známe.

Ako si teda máme plánovať cestu, aby sme neprišli o všetky peniaze? Samozrejme, keď úrady vyhlásia niektorú časť sveta za nebezpečnú, môže dôjsť k viacerým obmedzeniam alebo zákazom. Postihnutá krajina môže zakázať vstup na svoje územie, alebo naša krajina môže vydať odporúčanie tam necestovať. Môžu zavrieť letisko, a to letisko plánovaného  odletu alebo príletové letisko. Letecká spoločnosť zruší let z týchto úradných dôvodov alebo kvôli slabému záujmu alebo kvôli nejakým svojim obmedzeniam, či dokonca bankrotu. Keď nemôžete letieť, automaticky máte problém so zaplateným ubytovaním.  

Podľa mňa najlepšie by bolo nespoliehať sa na cestovnú kanceláriu a kúpiť si len letenky, a to priamo od leteckej spoločnosti a zaplatiť kreditnou kartou, tá vás ochráni, keby vám letecká spoločnosť nechcela alebo nemohla vrátiť peniaze. Samozrejme poistenie storna si uzavrite hneď po kúpe letenky, najlepšie ten istý deň ako kupujete letenku, aby ste sa vyhli čakacej dobe, ktorá vstupuje do hry pri neskoršom poistení.

Potom treba už len sledovať situáciu s koronavírusom a ďalšími okolnosťami v dnešnom pohnutom svete. Ak budú podmienky priaznivé a bude jasné, že poletíte, na poslednú chvíľu si objednajte ubytovanie, alebo dokonca priamo na letisku v cieľovej destinácii. Hotely sú prázdne, ceny na absolútnom minime. Pozeral som sa na náš obľúbený hotel priamo na pláži v známom letovisku v Thajsku, ceny sú zhruba o 80 % nižšie ako normálne. Ostatné služby tiež určite fungujú, aj keď mnohí poskytovatelia skrachovali.

Možno budete mať šťastie a dovolenka sa vám vydarí a ešte ušetríte veľa peňazí.

Zverejnené: 18.08.2020