Blog o poistení

Všetky príspevky

Cestovné poistenie pri terorizme 

Nedávne udalosti v Paríži, ale aj pomerne časté útoky v ázijských krajinách či v Afrike môžu vyvolať otázky, či poisťovne sú ochotné kryť škody spôsobené teroristickým činom. Vo všeobecnosti platí, že poistná udalosť je škoda, ktorá má náhodnú povahu. Ťažko by sme v tomto prípade hľadali prvok náhody, hádam len z hľadiska turistu, ktorý bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

Poisťovne sa k tomuto nebezpečenstvu stavajú rôzne a svoj postoj formulujú vo svojich poistných podmienkach, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou poistnej zmluvy.

Sú napríklad poisťovne, ktoré škody a úrazy pri teroristickom čine bez výnimky odmietajú kryť, a to Union poisťovňaWüstenrot poisťovňa.

Niektoré poisťovne plnia za poistné udalosti v súvislosti s terorizmom, ale s obmedzením na štáty, oficiálne vymenované ako rizikové formou zoznamu Ministerstva zahraničia SR alebo medzinárodnými organizáciami. Takto postupuje Generali poisťovňaUNIQA poisťovňa.

Allianz – Slovenská poisťovňa rovnako nekryje terorizmus v štátoch z vlastného a pravidelne aktualizovaného zoznamu rizikových štátov. Ak dôjde k poistnej udalosti v inom štáte, poistné plnenie je obmedzené sumou 50 000 €.

Cestovná poisťovňa AXA ASSISTANCEEurópska cestovná poisťovňa kryjú škody v dôsledku terorizmu bez obmedzení.

Poistenie je biznis ako každý iný, poisťovňa na seba preberá len toľko rizika, koľko je zmluvne dohodnuté. Mali by ste preto zvažovať aj prípad, že sa dostanete do situácie, kedy bude záležať na rozsahu krytia a výlukách. Čítajte pozorne poistné podmienky a prihliadajte na cieľ vašej cesty a pravdepodobnosť, že sa niečo škaredé môže stať aj vám.

Zverejnené: 16.11.2015