Blog o poistení

Všetky príspevky

Cestovné poistenie športovcov 

Ľudia, čo cestujú, našťastie prikladajú čoraz väčšiu dôležitosť cestovnému poisteniu a berú ho za samozrejmú výbavu, pribalenú k peniazom, cestovnému pasu a spodnej bielizni. Pred cestou je namieste otázka, čo idem do zahraničia robiť a či sú tieto činnosti kryté cestovným poistením.

Väčšina rekreačných športov je normálne poistená za bežné poistné sadzby a netreba ich vôbec pripoisťovať, napr. futbal, tenis, plávanie, beh, atď. Keď cestujem s rodinou na nevinnú pobytovú dovolenku k moru, čo je relatívne bezpečná činnosť, ale mimochodom sa dám nahovoriť na jednu jazdu (alebo let?), čo sa nazýva parasailing – to je to, že vás potiahnu za motorovým člnom a vy letíte pomocou padáka, mal by som sa pozrieť do poistných podmienok, či to nie je vo výlukách. To isté platí pre lozenie po skalách alebo trebárs rekreačné potápanie.

Niektoré poisťovne majú rekreačné potápanie v základnom krytí, väčšina však potápanie vylučuje. Iné poisťovne ponúkajú poistenie potápačov za prirážku. Niektoré poisťovne majú pre potápačov dokonca nelogické podmienky, ktoré nesúhlasia s bežne používanými licenciami, a to pokiaľ ide o maximálnu hĺbku ponoru a spôsob potápania - potápanie s dýchacím prístrojom (SCUBA diving)  alebo potápanie bez dýchacieho prístroja (free diving). Dajte si na to pozor.

Keď cestujete za účelom vykonávania niektorého extrémneho športu – lietanie, motorizmus, skialpinizmus a podobne, hľadajte poisťovňu nie podľa ceny, ale rozhodne podľa poistného krytia. To platí aj o bežných športoch v prípade, že ich vykonávate aktívne ako člen niektorej športovej organizácie s platnou licenciou alebo registračkou.

V dnešnej dobe má každý platobnú kartu, ktorá často obsahuje aj cestovné poistenie, toto však väčšinou neobnáša krytie niektorých športových aktivít. V tomto prípade by ste si mali uzavrieť na konkrétnu cestu krátkodobé cestovné poistenie s pripoistením príslušného športu, i keď vznikne duplicita, pretože riziko úrazu pri športovej činnosti a následné vysoké liečebné náklady by vám mohli finančne skomplikovať život.

Podobný postup je dobré zvoliť, keď máte platnú celoročnú kartu cestovného poistenia, ktorá kryje bežné činnosti a chcete ísť napr. raftovať do Slovinska, čo máte vo výlukách, mali by ste zaplatiť na konkrétnu cestu krátkodobé cestovné poistenie.

Osobitnou kategóriou športovcov sú profesionáli. V tomto prípade už nemôžeme hovoriť o pripoistení športov, ale priamo o rizikovom povolaní. Len niektoré poisťovne sú schopné a ochotné poistiť profesionálnych športovcov.

Takže na záver by som chcel ešte raz zdôrazniť, že pri poisťovaní športov sa v prvom rade všímajte poistné podmienky a výluky, až potom ceny.

Zverejnené: 17.04.2016