Blog o poistení

Všetky príspevky

Kedy vám poisťovňa nezaplatí? 

Uzavretie cestovného poistenia do zahraničia každému vrelo odporúčame. To však neznamená, že vám žiadne ďalšie nebezpečenstvo na dovolenke nehrozí. Poisťovne majú niektoré typy škôd logicky vo výlukách.

Zdravotné problémy spôsobené alkoholom alebo drogami

Na dovolenke sú niektorí ľudia ako odtrhnutí z reťaze. Popíjajú alkohol a potom sú smelí a zbytočne riskujú. Zdravotné problémy – úraz alebo choroba vzniknuté pod vplyvom alkoholu, sú vo väčšine poisťovní vo výlukách. Rovnako môže byť problém aj s drogami alebo užívaním niektorých liekov.

Nepoistené činnosti

Keď má poisťovňa vo výlukách potápanie a vy sa spontánne rozhodnete absolvovať potápačský kurz alebo sa dáte nahovoriť na skok s padákom, nemôžete očakávať, že Vám poisťovňa v prípade problémov zaplatí liečebné náklady alebo kompenzáciu za úraz.

Skontrolujte si, či poistenie zahŕňa aj zimné športy v prípade, že sa idete lyžovať. Ak ste horolezec a dobýjate osemtisícovky v Himalájach, s bežným cestovným poistením nevystačíte, aj keď máte pripoistené horolezectvo. Ak sa niečo stane v nadmorskej výške nad 5 000 metrov, niektoré poisťovne nechcú žiaden problém kryť, pretože do takej výšky vrtuľník nevyletí.

Neporušujte zákony a pravidlá

Ak sa zapletiete do výtržností, bitky alebo šoférujete bez vodičského oprávnenia, prípadne vám chýba povinná prilba pri bicyklovaní alebo záchranná vesta na lodi a stane sa vám zdravotný problém, poisťovňa môže odmietnuť alebo krátiť poistné plnenie kvôli porušeniu pravidiel danej krajiny.

Rovnako si dajte pozor, aby ste sa nezaplietli do občianskych nepokojov, demonštrácií, prípadne teroristických činov.

Úmyselná škoda

Poisťovne majú tiež vo výlukách úmyselné sebapoškodzovanie, úraz pri páchaní trestného činu a podobne. Rovnako pri poistení zodpovednosti za škodu je vo výlukách úmyselná škoda, napr. keď ničíte verejný majetok alebo náročky zrazíte a zraníte na svahu iného lyžiara.

Zverejnené: 02.07.2017