Blog o poistení

Všetky príspevky

Lyžovačka v zahraničí 

Každý lyžiar túži ísť pravidelne alebo aspoň občas na lyžovačku do Álp. Rakúsko, Taliansko, ale aj Švajčiarsko a Francúzsko sú obľúbenými cieľovými krajinami. Sme v EU, preto plánovanie lyžovačky do Álp je jednoduché. Nepotrebujeme víza a ani meniť peniaze. Služby sú príjemné, ceny rovnaké alebo niekedy aj nižšie ako na Slovensku a niektoré lyžiarske areály sú úžasným zážitkom. V mnohých lokalitách máte na jednom mieste k dispozícii stovky kilometrov zjazdoviek a ani si nemusíte vyzuť lyže, aby ste plynule prechádzali z jednej trate na druhú.

A predsa sú niektoré veci, na ktoré by ste mali pri ceste za bielym športom za hranice myslieť, pričom na Slovensku ich inak nepotrebujete.

  • Zájdite do pneuservisu a dajte si skontrolovať tlak v pneumatikách. Pri dlhšej ceste ide o bezpečnosť a opotrebovanie pneumatík, a tiež o spotrebu.
  • Uzavrite cestovné poistenie. Dnes už väčšina poisťovní má zimné športy zahrnuté v základnom krytí. Najdôležitejšou zložkou cestovného poistenia je krytie liečebných nákladov v zahraničí, ale pozrite sa aj na pripoistenie zodpovednosti za škodu, pretože na svahu môžete nechtiac niekomu ublížiť a tento poškodený môže od Vás vymáhať nemalé peniaze.
  • Vezmite si aj európsky preukaz zdravotného poistenia.
  • Máte havarijné poistenie auta alebo len povinné zmluvné poistenie (PZP)? PZP je povinné, nezabudnite si vziať zelenú kartu. Havarijná poistka je dobrovoľná, ale mali by ste ju mať, lebo v dobrej poistke je aj kvalitná asistenčná služba. Keď máte problém s vozidlom (havária, porucha), budete mať komu zavolať, aby Vám pomohol.
  • Dajte si skontrolovať nastavenie viazania vzhľadom k Vašej hmotnosti a nezabudnite si lyžiarsku prilbu.
  • Na alpských ľadovcoch sú na jar vo vyšších polohách nádherné slnečné podmienky. Slnečné lúče sa odrážajú od snehu a ohrozujú Váš zrak, preto investujte do kvalitných lyžiarskych okuliarov s dobrým UV filtrom. Slabé okuliare alebo lyžovanie bez nich je v alpských podmienkach vysoké zrak ohrozujúce riziko.
  • Pred lyžovaním ani na svahu nikdy nepite alkohol. Okrem toho, že opitý lyžiar ohrozuje seba a ostatných lyžiarov, v prípade nehody nárok na poistné plnenie stratíte, keď zistia, že ste pili.
  • Buďte tolerantní voči ostatným lyžiarom, lyžujte opatrne, nepreceňujte svoje schopnosti a dodržujte pravidlá prevádzkovateľa tratí. Vyhnete sa tým nešťastiu alebo konfliktu s lyžiarskou políciou.

Tak nech Vám to kĺže!

Zverejnené: 04.03.2017