Blog o poistení

Všetky príspevky

OČKOVANIE Časť III. 

V súčasnosti je obľúbené cestovanie do exotických krajín, kde sa veľmi rýchlo môžeme nakaziť žltačkou - hepatitídou typu A typu B, čo je infekčné ochorenie, spôsobené vírusom, ktorý je pomerne odolný na vplyvy vonkajšieho prostredia, postihuje zápalom najväčšiu žľazu ľudského tela – pečeň (z gréckeho slova hepar).

            Typ A poznáme pod pojmom ,,choroba špinavých rúk“, kedy inkubačná doba môže trvať až 40 dní, kým sa ochorenie prejaví.

            Okrem očkovania (ideálne je sa zaočkovať minimálne ½ roka pred vycestovaním), treba dodržiavať aj hygienicko-bezpečnostné opatrenia a to dôkladné umývanie rúk, jesť len tepelne opracované potraviny, prijímať tekutiny len z originálne uzavretých fliaš, do nápojov si nepridávať kocky ľadu, kúpať sa len tam, kde je to odporúčané.

            Zaujímavé je, že takýto vírusový zápal pečene sa nemusí prejaviť žltačkou, a prebieha skryto, čo je veľmi nebezpečné pre chorého (kvôli včasnej liečbe), aj pre ostatných, nakoľko  sa postihnutý človek stáva prenášačom nebezpečným pre svoje okolie.

            Typ B sa prenáša ústnou cestou, transfúziou krvi a jej prípravkami, infikovanými striekačkami a ihlami, inými telesnými tekutinami, spoločným používaním zubnej kefky. Rizikové je aj tetovanie, manikúra či pedikúra. Inkubačný čas je medzi 40 – 160 dňami!

(Sú známe aj iné typy hepatitídy, ale možné spoľahlivé očkovanie je len proti typu A a B).

            Môj postreh: očkovanie proti hepatitíde typu A a B je dôležité nielen pri cestovaní do zahraničia, typ B môže vyústiť do cirhózy pečene, čo je prekanceróza rakoviny pečene, výrazne znižuje kvalitu života. Mojim 3 deťom narodeným pred rokom 1998 som kúpila vakcíny a dala som ich zaočkovať proti hepatitíde typu A aj B. Dve narodené deti po roku 2000 sú už povinne očkované zo zákona (za čo som našej legislatíve vďačná).

            Ďalšie nepríjemné prudké infekčné ochorenie je cholera. Po nedodržaní hygieny sa prejaví  úpornými vodnatými hnačkami, v priebehu niekoľkých hodín stráca človek množstvo tekutín a môže upadnúť do dehydratačného šoku, kedy sa ku hnačke pridá zvracanie a kŕče v lýtkach. Ak nedôjde k okamžitej rehydratácii, môže dôjsť k zlyhaniu obličiek a  až k smrti. Očkovanie by malo prebehnúť 6 až 8 dní pred cestou do krajín s rizikom nákazy.

            Ako si môžeme pripraviť WHO roztok: 1l vody z balenej fľaše, alebo prevarenej vody, 4 kocky cukru, kávová lyžička soli. Môžeme použiť aj minerálne vody s obsahom Na a K.

Autor: Tatiana Kvočková

Zverejnené: 14.08.2017