Blog o poistení

Všetky príspevky

Poistenie na letnú dovolenku 

Nezadržateľne sa blíži hlavná letná turistická sezóna, niektorí z nás už majú dovolenku dávno naplánovanú alebo aj zaplatenú, iní len uvažujú o tohtoročnej vysnívanej destinácii. Pred letnou dovolenkou je potrebné vybaviť veľa vecí, okrem iného väčšina ľudí myslí aj na poistenie.  

Ako je to naozaj s cestovným poistením? Je to len naháňačka na peniaze a obchod so strachom alebo skutočná služba? Oplatí sa dojednávať alebo existujú rôzne fígle ako ušetriť? Bohužiaľ, v niektorých prípadoch je dobré byť poistený, či už z dôvodu pokojného spánku a pocitu istoty alebo jednoducho preto, že škody sa stávajú. Poďme sa teda na cestovné poistenie pozrieť trochu dôkladnejšie.

Cestujeme po Európskej únii na kartičku poistenca

Pri turistických alebo pracovných cestách na územie EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska a Chorvátska si väčšinou vystačíme s klasickou kartičkou poistenca, čiže Európskym preukazom zdravotného poistenia. Tento preukaz nám garantuje rovnakú starostlivosť vo všetkých členských krajinách, ako majú miestni občania, ale platí len pre štátne zdravotnícke zariadenia. Ak je zdravotná starostlivosť v danom štáte zadarmo, budete ju mať tiež zadarmo. Na druhej strane, ak budú liečebné náklady platené, platíte tiež, a to aj spoluúčasti a tzv. regulačné poplatky. Napr. spoluúčasť pri hospitalizácii vo Francúzsku je 20 % z celkových poplatkov. Ak bude účet 100 000 €, zaplatíte zo svojho 20 000 €, čo Vám nikto nepreplatí.

Na kartu poistenca odporúčam cestovať nanajvýš do Českej republiky, kde sú takmer všetky nemocnice štátne, podobne ako na Slovensku. V mestách je štandardne štátna zdravotná služba. V letoviskách pri mori alebo v Alpách sa skôr stretnete so súkromnými ordináciami, kde budete musieť poplatky uhradiť sami zo svojho vrecka. Touto kartičku máte kryté len liečebné náklady. Asistenčné služby, poistenie batožiny, zodpovednosti, smrti a ďalších vecí nepokrýva, nie je tam ani prevoz chorého do vlasti (repatriácia). Cestovné poistenie v Európe vychádza pritom už od pol eura / deň. Je to teda dosť lacné.

Cestovné poistenie k platobnej karte

Ide o pomerne bežné a časté poistenie a ľudia majú radi, keď sa o nich ich banka postará, niekedy však len dovtedy, kým si neprečítate poistné podmienky alebo kým sa nestane nepríjemná poistná udalosť.

Poistenie ku karte vám dojedná každá banka, väčšinou ho už máte zahrnuté "zadarmo" - rozumej v riadnom mesačnom poplatku. Nevýhodou bývajú nízke limity pre poistenie liečebných nákladov a pripoistení. Obmedzujúca je tiež niekedy krátka maximálna doba jednotlivej cesty do zahraničia. V neposlednom rade je dôležité, že banka sa vás nepýta, čo budete v zahraničí robiť, napr. nemusí kryť potápanie, vysokohorskú turistiku, zachraňovacie náklady, a podobne. Treba si dať pozor aj na územnú platnosť poistenia, či je tam „len“ Európa alebo celý svet, atď.  Väčšina pripoistení ku karte nekryje stornovacie poplatky pri zrušení alebo prerušení cesty, prípadne predčasný návrat.

Cestovné poistenie online - na čo si dať pozor

Ak teda cestujeme do zahraničia a nemáme poistenia ku karte či ideme mimo Európy, odporúčam dojednať cestovné poistenie, ktoré vás dostatočne ochráni proti všetkým nepríjemnostiam. Na čo by sme však mali brať zreteľ pri dojednávaní poistiek?

  • Vyberte si čo najvyššiu poistnú sumu pre poistenie liečebných nákladov;
  • Nezabudnite uviesť prípadné rizikové športy;
  • Uzavrite aj pripoistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú tretím osobám na čo najvyššiu poistnú sumu;
  • Ak cestujete do hôr alebo na more, kde sa môžete stratiť, nezabudnite na poistenie zachraňovacích nákladov;
  • Ak si platíte drahý zájazd alebo letenky alebo iné cestovné služby, pouvažujte o poistení stornovacích poplatkov;
  • Ak cestujete len na Slovensku a chcete robiť túry v horách, uzavrite poistenie do hôr.

Pred samotným nákupom poistenia si položte tiež otázku, koľkokrát do roka budete cestovať do zahraničia? V prípade častých ciest je vhodné uvažovať nad celoročným poistením opakovaných výjazdov.

Šťastnú cestu!

Zverejnené: 08.05.2018