Blog o poistení

Všetky príspevky

Poistenie zachraňovacích nákladov 

Pri turistike v horách, lyžovačke mimo vyznačených zjazdoviek, potulkách v púšti alebo hoci aj pri zbere lesných plodov v slovenských národných parkoch sa môžete jednoducho stratiť.

Keby ste niekde uviazli po nehode s následkom úrazu, napr. spadnete do skalnej rokliny a zlomíte si nohu, všetky náklady spojené s vašim vyslobodením a dopravou do zdravotníckeho zariadenia zaplatí poisťovňa – v zahraničí na základe poistenia liečebných nákladov ako súčasti cestovného poistenia, na Slovensku z titulu verejného zdravotného poistenia, ktoré si všetci platíme v rámci povinných odvodov (zamestnanci, živnostníci) alebo za nás platí štát (deti, študenti, dôchodcovia, atď.). Kvôli prehľadu uvádzam, že letová hodina vrtuľníka leteckej záchrannej služby stojí od 3 000 €.

Čo keď sa vám nestane žiadna zdravotná ujma, ale vy ste „len“ zablúdili trebárs ako hubár alebo zberač čučoriedok? Neviete nájsť cestu a ani nikto z vašich blízkych či priateľov nevie, kde ste. Je vyhlásená rozsiahla pátracia akcia pomocou 50 členov Horskej služby (na Slovensku) alebo vrtuľníka v Savojských Alpách. Také pátranie a zachraňovanie zablúdivšieho turistu stojí veľké peniaze. Kto to zaplatí? Predsa osoba, ktorú zachraňujú. Alebo ...?

Poistenie nákladov na zásah horskej služby

Na Slovensku odporúčame pred každou vysokohorskou turistikou uzavrieť poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby. Toto poistenie si uzavriete online za 2 minúty a je smiešne lacné. Keď sa stratíte, poisťovňa všetky náklady na pátranie a zachraňovanie zaplatí. Podľa zákona o Horskej záchrannej službe: „Osoba, ktorá sa nachádza v horskej oblasti, je povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa jej týkajú okrem fyzických osôb, ktoré nie sú plnoleté, a fyzických osôb, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.“. Zo zákona teda vyplýva, že napr. deti do 18 rokov majú pátranie a zachraňovanie Horskou záchrannou službou bezplatné, preto ich nie je potrebné poisťovať.

Pátranie a zachraňovanie v zahraničí

Ak sa chystáte do zahraničia túlať po horách, po púšti, prípadne plaviť sa na jachte po mori, pozrite sa bližšie na poistné podmienky svojho cestovného poistenia, či obsahuje aj zložku, ktorá sa nazýva „(pri)poistenie zachraňovacích nákladov“. Ak toto krytie nie je v štandardnej poistnej zmluve, žiadajte si ho pripoistiť. Keď to nie je vo vašej poisťovni možné, obráťte sa na inú poisťovňu. Najjednoduchšie bude využiť náš porovnávač cestovného poistenia, kde si môžete vybrať z pestrej palety viacerých poistných produktov mnohých našich zmluvných poisťovní. Dajte si pozor aj na limit krytia, čiže maximálnu hranicu plnenia poisťovne, či suma nie je náhodou len symbolická, ale odráža reálne hroziace náklady na vašu záchranu, keby ste sa stratili alebo niekde uviazli.

Zverejnené: 06.08.2015