Blog o poistení

Všetky príspevky

OČKOVANIE Časť I. 

Už ako malým sa nám dostáva pozornosť od zdravotníckych pracovníkov v podobe očkovania. Samozrejme tomu ešte nerozumieme, vidíme len človeka, ktorý nám chce ublížiť.

Avšak s nadobúdaním vedomostí musíme uznať, že nebyť očkovania, ľudská populácia by vyzerala úplne inak.

            Pred odchodom do zahraničia okrem cestovného poistenia je dôležité poistiť sa aj očkovaním. Informácie o očkovaní je možné získať na Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva SR (na epidemiologickom odbore).

            Niečo o očkovaní:

            Ľudské telo je dokonalý ,,stroj“, vie bojovať proti ochoreniam imunitným systémom. Avšak niekedy sa mu musí pomôcť tzv. imunizáciou – očkovaním. A to dvojakým spôsobom.

Aktívnym očkovaním, kedy si organizmus sám vytvorí protilátky proti ochoreniu a nevyvolá ochorenie a pasívnym očkovaním – očkovacou látkou sa do tela dostanú už hotové protilátky.

Koľko je ľudí, toľko je aj názorov na očkovanie. Ja si myslím, že história očkovania hovorí sama za seba – napr. WHO dohliadala na vakcinačný program a v roku 1979 došlo k úplnému zlikvidovaniu pravých kiahní. A v 60. a 70. rokoch 20. st. vďaka vakcínam proti mumsu, osýpkam, ružienke poklesla úmrtnosť dojčiat.

            Pred vycestovaním by sme si mali skontrolovať, kedy sme boli očkovaní proti tetanu, záškrtudetskej obrne (tieto očkovania sú v SR povinné). Podľa toho kde, kedy a ako budeme cestovať, zvolí sa aj očkovanie proti tej – ktorej chorobe.

Napr. antomalariká sa odporúčajú iba v prípade, keď plánujeme cestovať do trópov v období dažďov a budeme sa zdržiavať mimo hotelov, nákupných centier, kde sa vyskytujú húfy komárov z rodu Anopheles – prenášače parazitických prvokov – plazmódií, ktoré spôsobujú toto infekčné ochorenie.

Ak plánujeme cestovať do krajín s nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou, s nižším hygienickým štandardom, musíme predpokladať, že aj zaočkovanosť je zanedbateľná, preto očkovanie nenechávajme na poslednú chvíľu. 10 dní je interval (plus/mínus), kedy sa v tele vytvoria protilátky chrániace proti infekčnému ochoreniu. Niekedy je nutné preočkovanie v niekoľkých intervaloch – niekedy takéto preočkovávanie trvá aj ½ roka.

Ďalšia dôležitá informácia – treba sa spojiť s materskou zdravotnou poisťovňou, kde nám podajú užitočné informácie o finančných nákladoch za vakcíny, aby sme poskytnuté očkovanie nepreplatili.

Pokračovanie o očkovaní pri vycestovaní v časti II.                                                                                            

Autor:  Tatiana Kvočková

Zverejnené: 02.08.2017